Hoe post-covid en hybride werken jouw kantoorinrichting gaan bepalen

HEEFT POST-CORONA WERKEN VEEL INVLOED OP JOUW ORGANISATIE?

HOE GAAN WE NA CORONA MET ONZE KANTOREN OM?

Hoe zal het hybride werken er in de praktijk uit gaan zien als de kantoren weer opengaan? Steeds vaker hoorden we ‘kantoren bestaan straks niet meer, het kantoor is dood.’ Niets is echter minder waard, deze trends gaan immers gegarandeerd jouw kantoorinrichting bepalen.

Zodra de restaurants open gaan, ga je er weer eten, zodra de theaters open gaan ga je weer naar het theater. Zo ook met het kantoor. Daarentegen zal de rol die het kantoor speelt zonder twijfel aan verandering onderhevig zijn. Het scepticisme tegen de toekomst van het kantoor is niet geheel ongefundeerd. Het wordt simpelweg net even anders. In dit artikel tref je enkele trends en belangrijke veranderingen die jouw kantoorinrichting in 2022 gaan bepalen.

EEN KANTOORINRICHTING ALS VERBINDENDE FACTOR

Waar het kantoor voorheen een plek was om te werken, wordt het nu een plek van verbinding. Men zal gefragmenteerder op kantoor zijn, vaker thuis werken en vaker op afstand werken. De Verbinding komt vooral op momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld als je producten met elkaar wil delen, als je successen gaat vieren en wanneer je elkaars steun en hulp bij een project nodig hebt. De werknemers zullen graag samenkomen op kantoor omdat hun collega’s een groter deel uitmaken van hun sociale leven. Binnen een goede organisatie zie je dat collega’s elkaar als vrienden of familie zien. De verbinding wordt steeds sterker op een fysieke locatie.

EEN KANTOORINRICHTING WAARMEE DE BEZOEKER ÉÉN WORDT MET DE CULTUUR VAN DE ORGANISATIE

Deze trend ligt in lijn met de rol als verbinder. Het kantoor helpt je de cultuur van je organisatie uit te stralen. Iedereen die binnenkomt weet direct met wat voor soort bedrijf ze te maken hebben. Op de markt is een zogeheten ‘war on talent’ gaande. Vooral jong talent wil bij een organisatie werken die dezelfde normen en waarden heeft als zijzelf. Als een potentiële kandidaat binnenkomt voor een sollicitatiegesprek, heeft hij of zij binnen enkele minuten al een keuze gemaakt. Dus denk goed na over wat je beleefd als je het kantoor binnenkomt. Het kantoor wordt daarbij een magneet dat de juiste klanten of talenten aantrekt.

HET KANTOOR GAAT EEN BELEVING WORDEN

In de retail begrijpen ze dit al goed. Zodra je sommige winkels binnen stapt wordt je hartelijk begroet door een leuke verkoper, het ruikt misschien lekker binnen, het is aangenaam en warm en de aankleding is prettig voor het oog. Dit zorgt ervoor dat het kopen van producten een hele ervaring wordt. En de emoties en zintuigen die geprikkeld worden blijven hangen bij de consument. De horeca speelt dit spel ook al jaren, maar op kantoren bleef het achter. Het zal echter steeds vaker voorkomen dat je ook in een voyer goed ontvangen wordt, dat de ruimte aangenaam ruikt en dat de zintuigen geprikkeld worden, bijvoorbeeld met een eclectisch design van de inrichting, kleuren en kunst.

EEN KANTOORINRICHTING GAAT MEN MOTIVEREN

Wij zijn er van overtuigd dat je altijd hetgeen moet doen waar je passie voor hebt. Doe waar je hart van overslaat en stel jezelf de vraag; ‘Waar krijg ik energie van?’. Ga dat doen! Dat wordt alleen wel makkelijker als je dat kunt doen in een omgeving die je ook nog eens inspireert. Als de omgeving afbreuk doet aan de ervaring, en je moet er toch gaan werken dan ebt die liefde voor het vak vaak vanzelf weg. Denk aan mensen die graag les geven of doceren, maar dit moeten doen in een troosteloos schooltje uit de jaren zeventig die nooit met de tijd meegegaan is. Of denk aan zwemleraren die het moeten doen met een donker, klein zwembad omhuld met betonnen muren, bruine bakstenen en een kleedruimte waar je liever uit wegrent. Het enthousiasme verdwijnt op den duur vanzelf. Op kantoor geldt hetzelfde. Denk maar na: bij welk pand loop jij trots naar binnen? En uit welk soort kantoor wil jij gillend wegrennen zelfs als je werk doet waar je blij van wordt? Inspireer dus met je kantoorinrichting, motiveer en maak men trots op de plek waar ze ‘s ochtends naartoe rijden.

EEN PERSOONLIJKE DESIGN WORDT BELANGRIJKER

Dat het esthetische gedeelte van design steeds belangrijker wordt zie je ook in de huizenmarkt. Men is trots op hun woning, verbouwd flink, investeert in een interieur dat op de mooiste Instagram-feed niet misstaat, en het wordt gretig gedeeld. Mensen richten steeds meer waarde aan ontwerp, aan design en aan vakantie in eigen omgeving. Een mooi huis, met mooie faciliteiten heeft alles te maken met geluk. En dat gevoel heeft iedereen nodig. Faciliteer dit dus ook op het werk.

GELUK OP KANTOOR ZAL LEIDEN TOT EEN BETER RENDEMENT

Werknemers renderen 20% beter als ze werken in een omgeving die ze gelukkig maakt. Het personeel valt minder snel uit, wordt minder snel ziek, herstellen sneller en blijven langer trouw aan de organisatie. Dus neem je kantoorinrichting niet enkel serieus omdat je met de tijd mee wilt gaan, of omdat je het zelf zo mooi vind, maar weet dat je ook betere rendementen gaat behalen omdat je het maximale uit je personeel haalt.

STRUCTUUR GAAT SAMEN MET CULTUUR

Naast het ontwerp van je kantoorinrichting, de prikkels van de zintuigen, het opwekken van geluk en het uitstralen van de cultuur moet het kantoor natuurlijk ook gewoon functioneel zijn. Dit zal echter meer betekenen dan een legbatterij aan bureaus en computerschermen. Een functioneel kantoor maakt nu slim gebruik van technologie en data en intelligence. Men zal met een app een flexwerkplek kunnen reserveren, men zal vaker stilteruimtes kunnen reserveren maar ook vergaderruimtes kunnen geboekt worden. Daarnaast kun je met de juiste tech ook kijken wie er op kantoor aanwezig is zodat je daar je afspraken en agenda op kunt instellen. Zo gaat de productiviteit en efficiëntie van het kantoor omhoog. 

Het is daarbij niet ondenkbaar dat, zeker bij de grotere bedrijven, een soort micro sociale media ontstaat. Denk hierbij aan een app waarop je werknemers en collega’s met elkaar communiceren, over het werk maar ook op sociaal gebied. Ze kunnen projecten met elkaar delen, samenwerkingen organiseren, eten bestellen in het kantoor restaurant, werkplekken voorbereiden, zien waar je bevriende collega zich bevindt en je kunt er meldingen op krijgen die aangeven hoeveel werkplekken er nog zijn, of waar je even tot rust kunt komen. 

DE GEZONDHEID VAN HET PERSONEEL GAAT EEN BELANGRIJKERE ROL SPELEN VOOR JOUW KANTOORINRICHTING

Gezondheid is enorm belangrijk. Daarom zullen meer kantoren kiezen voor een geschikte ruimte voor sport en recreatie. Dat niet alleen: in de kantoorinrichting gaat gezondheid ook een grotere rol spelen. Zo kan de akoestiek aangepakt worden, kan rekening gehouden worden met het licht en kan meer groen worden toegevoegd aan de ruimte voor een kalmerende werking. Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat de lunch professioneel wordt bereid, massages worden aangeboden, personal trainers ingeschakeld worden en zelfs wellnessruimtes hun weg naar het kantoor vinden. Ter gevolg daarvan zul je ook zien dat men niet meer van 9 tot 5 werkt, maar er eerst voor kiest om 3 uur te werken, een uur te sporten, vegan take-away te halen in het restaurant, daarna weer 5 uur werkt en ‘s avonds een hapje eet op kantoor waarna nog even een massage meegepakt wordt. In de weekenden kan dan ook nog enkele uren gewerkt worden, of ‘s avonds laat nog een uur of 2. De werk/privé balans komt naar kantoor. De jongere generaties eisen dit al. Vrijheid is alles voor ze. Veel liever werken ze ‘s avonds enkele uren door zodat ze maandagmiddag wat anders kunnen doen bijvoorbeeld.

EEN KANTOORINRICHTING WORDT DUURZAMER EN GROENER

Het filteren van de lucht, meer licht, meer groen en een biophilic interieurdesign. Het komt er allemaal aan. De zintuigen moeten geprikkeld gaan worden! Het geluk wordt onderdeel van het kantoor en de natuur krijgt een grotere rol. En terecht: het is tijd om van het kantoor een inspirerende, motiverende, cultuur versterkende, gezellige en gezonde werkplek te maken voor iedereen.