Hoe creëer je middels design een inspirerende werkplek?

WAT IS HET EFFECT VAN JOUW KANTOORINRICHTING OP JE COLLEGA’S?

Hoe inspireer je werknemers met jouw kantoor? Heb je weleens stilgestaan bij het effect van jouw kantoorinrichting op je collega’s? De juiste inrichting inspireert, motiveert en zorgt voor een verbonden gevoel met de onderneming. Je kunt er dus veel bij winnen als je kiest voor de juiste kantoorinrichting! Zeker als je er geïnspireerd personeel voor terugkrijgt

In onze blog ‘Hoe post-covid en hybride werken jouw kantoorinrichting gaan bepalen’ beschrijven we dat het werken op kantoor voor altijd veranderd is. Vaker dan ooit gaat men naar kantoor om sociale interactie te zoeken, om successen te vieren en om elkaar te inspireren! Daarnaast wil men graag werken op een plek waar ze trots op zijn. Niet alleen wegens de successen van het bedrijf, maar ook omdat de omgeving zo fijn is en vooral van alle gemakken is voorzien. Maar, hoe inspireer je mensen eigenlijk met het design van je kantoor interieur?

Lees ook: Een moderne kantoorinrichting: hoe ontwerp je dat voor jouw kantoor?

GEBRUIK ELEMENTEN WAAROVER NOG NAGESPROKEN ZAL WORDEN!

Je hebt vast eens in een kantoor een element gezien dat je is bijgebleven. Een ton sur ton interieur met ineens een felrood kunstwerk bijvoorbeeld. Of een glijbaan rechtstreeks uit Silicon Valley? Het kan allemaal tegenwoordig, kantoren zijn immers meer dan een legbatterij aan bureau’s en computerschermen. En het idee van cubicles kan helemaal de prullenmand is!

Kies dus voor een opvallend element in jouw kantoor interieur! Hang een kunstwerk op bijvoorbeeld. Wij zijn zelfs onlangs nog op een kantoor geweest waar je tegemoet werd getreden door een grote metalen dolfijn die aan het plafond hing. Ook hebben we vergaderd in een vergaderruimte met loopbanden zodat het lijkt alsof je met collega’s een wandeling maakt. Het zijn die elementen die net even een positieve emotie oproepen, en dat kan zomaar tot inspiratie leiden.

MAAK GEBRUIK VAN DE NATUURLIJKE INSTINCTEN VAN DE MENS

Er is onderzoek gedaan naar de meest grijze steden van Nederland. Dat bleken Den Haag, Amsterdam en Haarlem te zijn. Steden met weinig groen dus. En wat bleek? Mensen halen in die steden groen vaker in huis. We kunnen er niet aan ontkomen dat wij als mens ook maar dieren zijn, en hoe makkelijk we het soms ook vergeten: we hebben natuurlijke instincten. Zo hebben we simpelweg behoefte aan groen. Groen zorgt voor geluk, het gevoel van veiligheid en het heeft een kalmerend effect. Wie kalm en gelukkig is en zich veilig voelt kan makkelijker zijn met leuke ideeën te komen. Als het brein namelijk vooral bezig is met een flight or fight reactie of stress: dan komt er weinig goeds uit.

DESIGN IS MEER DAN WAT HET OOG ZIET

In de retail en de horeca weten ze het al langer: het prikkelen van de zintuigen kan de emoties prikkelen en daarmee kan men beïnvloed worden. Misschien ken je de onmiskenbare geur van jouw favoriete winkel wel. Het ruiken van die geur kan een vertrouwd en veilig gevoel geven. Daarnaast kun je er gelukshormonen mee aanmaken en wie gelukkig is komt vaker met goede ideeën!

Niet alleen een aangename geur helpt het oproepen van inspiratie. Geluid kan ook helpen. En dan hebben we het niet over de speakers van de collega of de strijd om de bluetooth speakers en wie zijn Spotify-account mag verbinden. Denk dus ook na over de akoestiek. Zit een vergaderruimte naast de kantine? Is er een stilteruimte waar iemand zich terug kan trekken om dat ene project te overpeinzen? Hoe zit het met de isolatie van buitengeluiden? Of de geluiden van de hal waar ook het personeel van het naastgelegen bedrijf rondloopt? Isoleer en absorbeer! Gebruik desnoods akoestische panelen.

Wil jij meer leren over het inrichten van een kantoor? Of wil je hulp bij het ontwerpen van jouw nieuwe kantoorinrichting? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!  We helpen je graag verder.