Inspiratie voor jouw kantoorinrichting: 7 stijlen om je op weg te helpen

INSPIRATIE VOOR JOUW KANTOORINRICHTING

LAAT JE INSPIREREN DOOR DEZE VERSCHILLENDE STIJLTYPES

Kun jij wel wat inspiratie voor jouw kantoorinrichting gebruiken? Het goed inrichten van een kantoor lijkt makkelijk, maar bewijst vaak toch een stevige uitdaging te zijn. Het zoeken naar inspiratie is vaak het startsignaal van een lange zoektocht naar het ‘Ja dit wil ik!’ – moment. We zetten daarom enkele welbekende, en minder bekende, stijlen op een rij. Zo weet jij alvast welke richting je in wilt slaan met jouw kantoorinrichting.

Interieurdesigners kunnen inspiratie putten uit verschillende bronnen. Daarbij vind je inspiratie vaak op onverwachte plekken en momenten. De een baseert ontwerpen op historische culturele stromingen, de ander put inspiratie uit de natuur en weer een ander laat zich leiden door efficiëntie en het behalen van een vastgesteld doel. Waar je ook jouw inspiratie uit haalt, deze stijlen kunnen je helpen bij een goede start van jouw nieuwe kantoorinrichting.

KANTOORINRICHTING STIJL 1: DE INDUSTRIËLE INRICHTING VAN HET KANTOOR

De industriële stijl komt voort uit het hergebruik van oude industriële gebouwen. Waar je vroeger een fabriek of loods tussen de muren aantrof, tref je nu dat hippe marketingbureau of die start-up met potentie. Omdat men de sfeer van de gebouwen wilden bewaren werd er bewust voor gekozen om niet heel het gebouw om te bouwen naar een modern kantoor. Zo is deze stijl snel herkenbaar aan de hand van nog bestaande betonnen wanden, een open plafond waar je de buizen van de airco ziet lopen, veel grove materialen en open ruimtes. Jonge tech-bedrijven maken gretig gebruik van dergelijke locaties. Omdat deze ruimtes vaak kil en koud zijn kun je het grove gebouw aanvullen met mobiele units om in te werken zoals pods. Denk ook aan warme tonen middels meubels of accessoires bijvoorbeeld. Een uitdaging kan de akoestiek zijn. Als je nergens het geluid mee absorbeert kan het lastig vergaderen worden in een ruimte waar de echo blijft galmen. Ook de lucht en het binnenklimaat zijn belangrijke punten van aandacht.

KANTOORINRICHTING STIJL 2: DE MODERNE/CHIQUE INRICHTING VAN HET KANTOOR

Zoek je een eigentijdse stijl met luxe elementen? Heb je interesse in een modern interieur met een high-end finish? Mogelijk is het de moderne/chique inrichting die voor jou de juiste keuze blijkt. Denk hierbij een details die kloppen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende lux levels gebruiken in de verlichting. Ga voor zacht licht in de entree en voor een hoger lux niveau in de vergaderruimte. Kies daarnaast voor accessoires en meubels van een hogere kwaliteit. Denk aan de luxe uitstraling van een hotel of een restaurant, maar dan in je kantoor. iL Office heeft onlangs nog een project opgeleverd met een bar bijvoorbeeld. Compleet met bar, tap, luxe wanden en veel glas. Voor wie deze kantoorinrichting geschikt kan zijn? Toch wel vaak de advocatenkantoren, finance, vastgoed en consultants. Maar, dat betekent niet dat de stijl niet ergens anders past!

KANTOORINRICHTING STIJL 3: DE TIJDLOZE INRICHTING VAN HET KANTOOR

Tijdloos klinkt abstract, en vaak is dat ook zo. Het is een stijl waarbij vooral uitgegaan wordt van de wens van de opdrachtgever. Een ding is in ieder geval belangrijk: een tijdloze stijl is niet trendgevoelig. Een kantoorruimte moet er dan vijf jaar later nog uit zien alsof het nieuw is. Deze stijl zie je in alle type bedrijven voorbij komen. Daarnaast kiest de overheid graag voor een tijdloze stijl.

KANTOORINRICHTING STIJL 4: DE BIOPHILISCHE INRICHTING VAN HET KANTOOR

Een biophilische kantoorinrichting is meer dan alleen het toevoegen van groen. Het gevoel van de natuur moet opgeroepen worden! Dat betekent in de praktijk wel dat planten onderdeel zijn van het ontwerp, maar ook dat er nagedacht wordt over waar iemand naar kijkt. Zo kan slim gebruik gemaakt worden van ramen en de bomen die buiten staan. Daarnaast kan gekozen worden voor moswanden, duurzame natuurlijke materialen, tapijt dat op een laag kiezelstenen lijkt of zelfs waterstromen. Vaak kiezen ecologisch bewuste bedrijven voor een biophilistische inrichting. Je kunt zo ver gaan tot zelfs een urban jungle. Als die betonnen massa, maar weg is. We blijven toch ook gewoon dieren met een instinctieve behoefte aan de natuur om ons heen. Daar kan slim mee worden omgegaan. 

KANTOORINRICHTING STIJL 5: DE ECLECTISCHE/VINTAGE INRICHTING VAN HET KANTOOR

Een eclectische stijl laat zich goed omschrijven als een gemengde stijl. Dat geldt in de muziek en kunst zo maar ook in het interieurontwerp. Er wordt veel gekozen voor hergebruik, wat past in de duurzame thematiek. Juist omdat sommige voorwerpen niet bij elkaar passen, passen ze soms perfect bij elkaar. Dat is het mooie aan het scheppen van een unieke harmonie. Men kan houden van vintage en spullen van verre reizen meenemen naar het kantoor of ze kiezen voor de duurzame weg en pimpen die ene stoel gewoon weer op in plaats van deze weg te gooien!

KANTOORINRICHTING STIJL 6: DE VIBRANTE/LEVENDIGE INRICHTING VAN HET KANTOOR

Kleurrijk, dynamisch, speels en perfect voor bedrijven die graag out of the box denken. Het komt een beetje voort uit de grote techbedrijven in Silicon Valley, maar langzamerhand komt deze stijl steeds vaker voor. Het mag een beetje absurdistisch. Een glijbaan in het kantoor? Kan. Kleurrijke meubels. Waarom niet. Een loopband in de vergaderruimte? Prima! Wij zijn zelf bijvoorbeeld bij een bedrijf geweest dat echt een grote loopband in de vergaderruimte had staan. Tijdens de vergadering leek het dan net alsof je een boswandeling aan het maken was. Daarnaast zegt niemand toch nee tegen een potje beerpong op de tafeltennistafel tijdens de vrijmibo?

Deze stijl kent ook zijn uitdagingen. Gekker is niet altijd beter. Het moet wel mogelijk zijn om je focus te behouden op de werkvloer. Daarnaast willen je ogen ook rust, dus explosieve kleurencombinaties kunnen tot overmatige prikkels leiden. Daarnaast moet je er de ruimte voor hebben, vandaar dat je deze stijl vooral bij grotere bedrijven ziet, een glijbaan mag er ook niet voor zorgen dat 2 man een bureau moet delen wegens ruimtegebrek.

KANTOORINRICHTING STIJL 7: DE SCANDINAVISCHE INRICHTING VAN HET KANTOOR

De Scandinavische stijl is minimaal en toch warm. Het is een rustige stijl, overzichtelijk en lekker opgeruimd. In het interieur kun je kleuren gebruiken die elkaar complimenteren, je gebruikt duurzame materialen, veel hout en strakke lijnen. Het betekent niet automatisch de IKEA stijl, veel premium merken uit Scandinavië leveren producten die je heel je leven kunt gebruiken!

DEZE STIJLEN MAG JE EIGENLIJK OOK NIET MISSEN!

De volgende stijlen kom je minder tegen, maar mogen op zijn minst een honorable noeming krijgen in dit blog. Denk eens aan de art-decostijl bijvoorbeeld. Deze stijl kenmerkt zich door strakke, geometrische vormen en lijnen, symmetrie, warme en donkere kleuren met subtiele sierlijke elementen. Het is een stijl die je vooral in de jaren twintig van de vorige eeuw tegenkwam. Het bekendste voorbeeld van een kantoorgebouw in de art-decostijl, wat betreft het exterieur, is de Chrysler Building in New York. Qua interieur ken je de stijl misschien van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. Maar ook in de ontwerpen van een kantoorinrichting kan art deco een opleving gaan maken. We leven immers weer in de jaren twintig vandaag de dag! Daarnaast komt art deco steeds meer terug onder de noemer neo art deco. Enkele andere stijlen die vanuit de historie hun weg terug naar het interieur banen zijn de neoklassieke stijl (die deels teruggevonden kan worden in de modern chique stijl), de Barokke of Rococo stijl (erg klassiek met veel details en sierlijke vormen) en de bohemien stijl (een lichte stijl met warme elementen die geassocieerd kan worden met vrij denken en creativiteit). 

Weet jij al met welke stijl je aan de slag wilt, of heb je juist geen idee waar te beginnen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij geven graag advies op maat en we sparren graag met je mee!