6 verrassende tips voor een geweldige kantoorinrichting waar jij nog geen rekening mee hield

LAAT JE INSPIREREN DOOR DEZE 6 TIPS

Het inrichten van een kantoor komt met uitdagingen. Het is ontzettend leuk om na te denken over de esthetische elementen van een kantoorinrichting, maar er zijn veel aspecten die in de praktijk niet goed overwogen worden. Maak daarom gebruik van deze 5 tips voor een goede kantoorinrichting waar jij mogelijk nog geen rekening mee hebt gehouden.

1. MAAK HELDER WAT DE EISEN VAN DE RUIMTES OP KANTOOR ZIJN

Zodra je nadenkt over de inrichting van het kantoor, bedenk dan goed wat de eisen van de ruimte zijn. Het ontwerp is een geweldig leuke fase van de kantoorinrichting omdat je met een beetje creativiteit oneindig veel mogelijkheden zult zien. Dat brengt ook twijfel, keuzes en een hele hoop opties met zich mee. Design gaat verder dan wat het oog ziet. Een kantoor moet functioneel zijn, samenhorigheid bij het personeel teweegbrengen, een ruimte van ontspanning bieden en het personeel motiveren en inspireren. Belangrijker dan ooit is het gevoel dat het personeel bij het kantoor krijgt. Steeds meer jonge talenten in het werkveld eisen dan ook echt verschillende zaken. En terecht: jong talent heeft immers veel keuze op werkgebied en ze zijn niet bang om hun loyaliteit op te schorten als ze elders hun ambities sneller of op een leukere manier waar kunnen maken.

Bedenk dus wat jouw eisen aan het kantoor zijn, maar ook wat het personeel zal eisen. Zoekt men stilteruimtes? Wilt men sporten gedurende een werkdag? Moeten er aparte plekken komen om over te werken? Neem je een diverse groep mensen uit meerdere culturen en religieuze achtergronden aan? Is een gebedsruimte van belang? Leeft jouw ideale personeelsbestand gezond en is er behoefte aan goed eten? Veel van deze eisen en elementen zullen invloed hebben op hoe je het kantoor gaat inrichten. Breng dit dus vooraf goed in kaart!

Lees ook: Hoe creëer je middels design een inspirerende werkplek? 

2. STA NOG EENS GOED STIL BIJ HOEVEEL RUIMTE JE NODIG HEBT

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw kantoor probeer je een inschatting te maken van de hoeveelheid vierkante meters je nodig hebt.  Neem je direct snel personeel aan? Groeit de onderneming razendsnel? Wil je het kantoor hier langdurig vestigen of zoek je tijdens de groei een nieuw, of tweede kantoorruimte?  Maar er is meer om rekening mee te houden!

Het feit dat je veel ruimte hebt betekent niet alleen een luxeprobleem: het komt ook met uitdagingen. Veel mensen voelen zich niet prettig in een te grote, lege ruimte. Stel je eens voor dat je in een gigantische loods met alleen je bureau en je stoel in je eentje zit te werken. Niemand vindt dat prettig, en dat is misschien een overdreven voorbeeld; het wijst wel aan dat een te grote ruimte ongemakkelijk kan zijn. Net als een te kleine ruimte overigens. Dat gigantische bureau nog even in dat kleine kantoortje proppen? Dat zorgt gegarandeerd voor ongemak. En een ongemakkelijke werkplek draagt niet bij aan het werkgeluk of de productiviteit van de werknemer.

3. STEL PRIORITEITEN OP

Wil je een hip kantoor waar iedere klant die over de drempel komt direct onder de indruk is? Wil je een veilige werkplek voor iedereen? Wil je misschien een duurzame omgeving omdat jouw ideale personeelsbestand milieubewust leeft? Of wil je gebruik maken van technologische hoogstandjes die niemand anders heeft? Stel prioriteiten op! Dan kan daar in het ontwerp van jouw kantoorinrichting rekening mee gehouden worden.

4. BEDENK WAT DE RELATIE TUSSEN VERSCHILLENDE ELEMENTEN IS

De verschillende elementen in het design moeten samenwerken! Of je nu voor ton sur ton gaat, voor strakke lijnen en contrasten in een modern kantoor of voor een groen biophilic kantoor. Trek kleuren door, voeg kunst samen met grote lege wanden of kies voor grote ramen en veel licht. Alles werkt samen in een goed ontwerp voor een kantoorinrichting. Het is een kunst om de onderliggende relaties van alle elementen te zien en harmonieus samen te brengen.

5. DENK NA OVER DE LOGISTIEK VAN HET KANTOOR

Een stilteruimte naast een drukbezette vergaderruimte? Een creatieve vergaderruimte naast een troeperige kantine? Of werknemers die met hun bureau naast het koffiezet apparaat zitten? Dat is vragen om problemen. Als je wilt dat jouw personeel niet gemotiveerd, geconcentreerd of gefocust kan werken dan zijn dat absoluut keuzes die je moet maken! Denk dus goed na over de logistiek van het kantoor. Waar komen de klanten binnen? Zit daar een programmeur in alle stilte te werken? Dan moet je dat misschien heroverwegen bijvoorbeeld. Zit iemand even te dicht bij te toiletten? Dat is misschien ook niet prettig. Het zal je verbazen hoe vaak dit echter in de praktijk fout gaat! Denk dus echt goed na over de logistiek van het kantoor.