5 tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren

FOCUS NIET ALLEEN OP HET DESIGN, MAAR OOK OP DE FUNCTIONALITEIT VAN KANTOOR.

Stel je voor, je bent op zoek naar een grotere kantoorruimte. Je bedrijf groeit hard en je hebt ruimte nodig om nieuwe medewerkers te verwelkomen. Je hebt een nieuw bedrijfspand op het oog dat bij jouw bedrijf past. Het enige nadeel? Het is één grote ruimte en het echoot enorm. 

Bij het ontwerp van een open ruimte ligt de uitdaging vaak bij de akoestiek. Werken in een kantoor waar het galmt is niet fijn. Wij focussen ons niet alleen op het design, maar ook op de functionaliteit van het kantoor. Gelukkig zijn er genoeg slimme toepassingen om de akoestiek op kantoor verbeteren.

WAARDOOR ONTSTAAT ER EEN ECHO IN EEN RUIMTE OP KANTOOR?

We beginnen bij het begin: hoe ontstaat een echo? Dit heeft te maken met de architectuur van de ruimte en de materialen hierin zijn gebruikt. Sommige materialen absorberen geluid, zoals stof en accessoires. Andere materialen weerkaatsen geluid, zoals beton, ramen en kale muren. De filosofie is eigenlijk: hoe meer zachte materialen in de ruimte, hoe beter de akoestiek. Vanuit deze gedachte delen wij 5 tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

1 – CREËER EILANDEN IN EEN GROTE RUIMTE

In een grote kantoorruimte kan het verleidelijk zijn om alles zoveel mogelijk tegen de muur aan te zetten, maar dit kan juist de echo veroorzaken. Hoe je dit oplost? Door hoeken of kleine ruimtes binnen de grote ruimte te creëren. Zo wordt niet alleen de akoestiek beter, maar creëer je ook meer privacy. Ga hierbij voor roomdividers of  stoffen gordijnen om het open karakter van de ruimte niet uit het oog te verliezen.

2 – KIES VOOR ZACHTE MATERIALEN

Het is misschien lastig om te kiezen voor enkel stoffen meubels. Door kleine informele zithoeken te creëren, geef je de ruimte een heel ander gevoel. Niet alleen creëer je op die manier extra zitplekken voor je werknemers, maar zo verbeter je ook de akoestiek. Zachte materialen absorberen namelijk geluid. Voor extra geluidsdemping kun je accessoires toevoegen zoals kussens of een tapijt. Dat maakt de ruimte ook gelijk een stuk gezelliger.

Dat zachte materialen geluid absorberen, geldt ook voor de vloer. Door vloerbedekking, vloerkleden of tapijttegels neer te leggen verbeter je de akoestiek. Als je kantoorruimte zich op een bovenverdieping bevindt, kan een zachte vloer ook voor demping van voetstappen zorgen. Een fijne bonus voor de onderburen.

3 – PLAATS PLANTEN IN DE RUIMTE

Planten zijn niet meer weg te denken uit kantoren. Maar wist je dat planten ook bijdragen aan het verbeteren van de akoestiek? Daarbij verbeteren planten de luchtkwaliteit en stimuleren ze productiviteit en creativiteit. De natuur naar binnen halen, kun je op meerdere manieren doen. Van een grote plant in pot tot een groene wand. Kies je voor een roomdivider gevuld met planten? Dan verdeel je ook de grote ruimte in kleinere ruimtes. Kortom, een win-win-situatie. 

Een goede manier om de akoestiek op kantoor te verbeteren, is een plantenwand. Een groot volume aan planten werkt geluiddempend. Dat maakt een plantenwand dus ook heel geschikt. Daarnaast is het, net als een moswand, één van de meest ruimtebesparende groenoplossingen.

4 – WERK MET RAAMBEKLEDING

En dan bedoelen we met name: hang gordijnen op. We blijven het zeggen: zachte materialen zijn key. Gordijnen in een kantoorruimte hebben een andere functie dan thuis. Zo verbeter je niet alleen de akoestiek, maar vermijd je ook direct zonlicht op je beeldscherm. 

Grote ramen zijn fijn voor veel licht en geven een ruimtelijk gevoel. Helaas zorgt veel glas wel voor flinke weerkaatsing van geluid. Om dit te verminderen kan je rolgordijnen of plissé gordijnen gebruiken.

5 – GEBRUIK AKOESTISCHE PANELEN

Last but not least: akoestische panelen. Deze panelen zijn geschikt voor zowel de muur als het plafond. Van vilt tot kurk, er is voor ieder wat wils. Door op het plafond boven werkplekken eilanden met panelen te bevestigen verbeter je de akoestiek. Wij integreren de panelen in het ontwerp. Daardoor is het niet alleen functioneel, maar voegt het qua design ook iets toe aan de ruimte. 

Het verbeteren van de akoestiek kan op allerlei manieren. Daarbij heb je natuurlijk ook de keuze om verschillende opties met elkaar te combineren. Zo weet je zeker dat het geluid in je kantoor niet teveel weerkaatst. Heb je hier hulp bij nodig? iL Office helpt je graag met de verbetering van de akoestiek in jouw kantoor. Wij zorgen daarbovenop ook dat de kantoorruimte medewerkers verbindt en past binnen de stijl van jouw bedrijf.

WIL JE MEER WETEN OVER HOE WIJ DIT AANPAKKEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!